"Cicom & Copier levert bijdrage aan de ontwikkeling en realisatie van bellenschermen tegen verzilting A’dam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal"

IJmuiden, 10 september 2018.  Specialisten van Cicom & Copier zijn namens haar opdrachtgever Van Doorn Geldermalsen betrokken bij het ontwerp en realisatie van deze bellenschermen bij de sluis van IJmuiden en complex Zeeburg.

Door de aanhoudende droogte neemt het zoutgehalte op de Noordzeekanaal toe en dreigt nu ook het Amsterdam-Rijnkanaal binnen te komen. Dit leidt tot nadelige effecten op verschillende van water afhankelijke functies zoals landbouw, natuur en de drinkwaterwinning. 

Het zoute water zakt naar de bodem en vormt een zouttong, die vanaf de sluizen bij IJmuiden reikt tot het Amsterdam-Rijnkanaal. Onder normale omstandigheden geeft het zoete water voldoende tegendruk, zodat het zoute water niet verder het Amsterdam-Rijnkanaal instroomt.

Bellenschermen bij de sluis IJmuiden en ter hoogte van de complex Zeeburg moeten ervoor zorgen dat er minder zout water van het Noordzeekanaal richting het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt.

Telegraaf - Bellenscherm tegen verzilten Amsterdam-Rijnkanaal
bellenschermaanleg
2 foto's